Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

• Co, gdzie, kiedy
    • Święta, kalendarz i cykl życia
  • Kultura i sztuka
    • Kultura i sztuka
    • Historia
    • Muzyka
    • Kuchnia
  • Społeczność
    • Forum dyskusyjne
    • Społeczność Żydowska w Polsce
    • Izrael
    • Opinie, komentarze
    • Dzieci
    • Pomoc społeczna
    • Antysemityzm
    • Żydowskie IT i Helpdesk
  • Cmentarze
  • Linki
  • Poczta
  • Współpraca i kontakt
    • Współpraca i kontakt
    • Reklama i promocja
קוסמטיקה תוצרת ישראל
Izraelskie Kosmetyki
z Minerałami
z Morza Martwego

www.monplatin.pl
sprawdź >>

Wystawa zdjęć z warszawskiego getta
Image    Prezentujemy państwu niewielką część fotografii zakupionych na aukcjach internetowych na zlecenie warszawskiej Gminy. To zdjęcia z warszawskiego getta z lat 1940-1943, w większości nigdzie dotychczas nie publikowane.

Wszystkie zebrane fotografie można obejrzeć na babińcu Synagogi Nożyków. Ekspozycja będzie otwarta do końca lipca. Kolekcja cały czas jest powiększana o nowe nabytki, które także zostaną umieszczone na babińcu. Wstęp wolny.

Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image

Komentarze  

+1 #8 fritz 2013-03-29 16:42
Kiedys mozna bylo wszedzie zobaczyc zdjecie zydowskiego dziecka przeszkiwanego przez niemieckich zolnierzy. Dziecko stoi i wyrzuca jedzeni ukryte pod koszula. Wstrzasajace zdjecie opowidajace historie w najbardziej skonzentrowany sposob. To zdjecie zniknelo z internetu, z wiki. Czy mozecie je odnalezc i zamiescic.
Cytować

+6 #7 Arve 2013-02-15 10:15
Dziękuję,
mieszkam na terenie getta. Czytam książki, o tym co się wtedy wydarzyło, żeby nie zostało zapomniane. Oglądam twarze ludzi, których już nie ma i próbuję zrozumieć.
Najgorsze jest to, że historia wcale nie uczy....
Cytować

-5 #6 Near 2011-12-08 22:29
Ciekawe, że ludzie wciąż wałkują ten temat. To naprawdę przykre... Powinno się pozwolić odejść tej upiornej przeszłości. Nie wiem dalczego żydzi wciąż pragną robić z siebie ofiary... Polska i inne narody bezprzerwy przepraszają za swoje zbrodnie a żydzi jakoś nie potrafią. Mimo tak mocnych dowodów oni wciąż utrzymują że są najlepisi i najświętsi... Ludzie litość przeszłość już za długo skrywa swoje kłamstwa. Nie dajcie sie tak omamiać tej nieuczciwej popagancie... I nie jestem rasistą ani antysemitą. Po prostu taka jest prawda. Większość świata potrafi się przyznać do swoich błędów przeprosić i ponieść za nie konsekwencje a akurat ta jedna nacja unika tego jak ognia piekielnego... To bardzo przykre tylko dlaczego tak jest? :( Czuję się zawiedziony bo to dowodzi tylko tego że kłamstwa są dobre i każdy powinnien kłamać bez obaw o konsekwencje :(
Cytować

-12 #5 johnyrambo 2010-06-07 05:19
Quoting
Dziękuje bardzo za te zdjęcia, muj ojciec mieszkali z swoja rodzina przed wojna w Warszawie. Jego cala rodzina zginela w Szoach, niestety muj ociec juz nie zyje ale te zdjęcia sciagnelam i wydrukowałam i zrobiłam album zeby moje dzieci i wnuki wiedzieli i przyszłe pokolenie nigdy nie zapomni z czego bardzo dziękuje.

wypadałoby przedstawić im również podstawy ortografii
Cytować

+9 #4 K_asi_a 2010-02-17 21:58
Młodzież też przeżywa szok za każdym razem, gdy ogląda zdjęcia, na których Żydzi są poniżani, zastraszani, czy bici. Większość się tylko do tego nie przyznaje, bo okazywanie uczuć to dla większości pokazanie słabości. Na tych widać przede wszystkim strach. Dla mnie najgorsze były te w Oświęcimiu, portrety. Uświadomiłam sobie ilu ludzi zginęło, jak nieludzcy byli ludzie, którzy do tego wszystkiego dopuścili. Musimy pamiętać. Także po to, by nigdy nie popełnić tego samego błędu.
Cytować

+5 #3 Zdjêcia z Czêstochowy. 2010-02-12 21:31
Mam 78 lat. Mieszkałem w Warszawie i doskonale pamiętam sytuacje przedstawione na zdjęciach. Dziękuję za te zdjęcia. Jednak mieszkałem także w Częstochowie w pobliżu Getta. Pamiętam straszne rzeczy jakie Niemcy i ich sojusznicy w nim wyczyniali. W wykazie Gmin Żydowskich nie spostrzegłem Gminy w Częstochowie. Czyżby Jej nie było? Pod adresem jaki kiedyś zanotowałem http://www.dws.xip.pl/reich/zaglada/getto5.html znajduje się dużo zdjęć z Getta w Częstochowie, które warto byłoby rozpowszechnić.
Cytować

-15 #2 Jalu Apostazja.pl 2010-02-05 01:26
Jakoś żadnej krzywdy tutaj nie widac prawie sielanka... , dla młodzieży mogą byc szokiem czarno-białe zdjęcia :-).
Cytować

+9 #1 mirawayne 2009-07-05 02:07
Dziękuje bardzo za te zdjęcia, muj ojciec mieszkali z swoja rodzina przed wojna w Warszawie. Jego cala rodzina zginela w Szoach, niestety muj ociec juz nie zyje ale te zdjęcia sciagnelam i wydrukowałam i zrobiłam album zeby moje dzieci i wnuki wiedzieli i przyszłe pokolenie nigdy nie zapomni z czego bardzo dziękuje.
Cytować

Odśwież komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Wyślij
Skasuj
JComments
Reklama
Ostatnio dodane
  • Paraszat Behaalotcha
  • "Nasz Kraków" dla dzieci
  • Wielki Gminny Piknik Rodzinny
  • "Ostatni niesprawiedliwy"
  • Bronek Szpigel nie żyje
  • PIYE 2013
  • "Żydzi sami są sobie winni".
  • Imamowie w MHŻP i Auschwitz
  • e-Szkoła Lauder-Morasha
  • Hajnt
Popularne
  • Kto jest Żydem?
  • Kuchnia żydowska
  • Wystawa zdjęć z warszawskiego getta
  • Gminy i filie Związku
  • B'nai B'rith w Polsce
  • Kaszrut
  • Nagrobki żydowskie
  • ZGWŻ w RP
  • Kultura żydowska w Europie
  • Pesach
Gminy Żydowskie w Internecie
  • Białystok
  • Gdańsk
  • Kraków
  • Lublin
  • Łódź
  • Poznań
  • Warszawa
  • Wrocław
Reklama

Copyright © 2007 jewish.org.pl. All Rights Reserved. Designed by Wiktor Podgórski. Develop by CrypticStudio

Site supported by: Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP, American Joint Jewish Distribution Committee, Euro-Asian Jewish Congress