Adrienne Cooper - piosenkarka jidysz w czwartym pokoleniu, jedna z najważniejszych postaci żydowskiego odrodzenia w Stanach Zjednoczonych, zmarła w Nowym Jorku 25 grudnia. Miała wszechstronny i głęboki głos, którym podbijała serca publiczności na całym świecie. Występowała z największymi gwiazdami, takimi jak Klezmatics, Alicia Svigals, So-Called, Michael Winograd i wieloma, wieloma innymi. Po raz ostatni zaśpiewała w Polsce na 15. Festiwalu w 2005 roku ze swoim zespołem Mikveh.
Link do Jej strony, na której można posłuchać fragmentów piosenek z Jej ostatniej płyty
Pochodziła z rodziny muzyków żydowskich w Oakland w Kalifornii. Staranne wykształcenie muzyczne odebrała w Rubin Academy of Music w Jerozolimie, studiowała również historię na uniwersytetach w Berkeley, Chicago oraz na Uniwersytecie Hebrajskim. Byłą współzałożycielką Klezkamp – słynnego centrum wykonawców muzyki żydowskiej oraz założycielką kobiecej orkiestry klezmerskiej „Vilde Khaye”.
Adrienne Cooper była również jednym z dyrektorów Instytutu YIVO w Nowym Jorku. Aktywnie uczestniczyła w utworzeniu słynnego Teatru Żydowskiego Josepha Pappa w Nowym Jorku. Wystąpiła w tym teatrze m.in. w musicalu „Songs of Paradise”. Henry Sapoznik, jeden z dyrektorów YIVO powiedział o niej: „Adrienne rzeczywiście wie, co oznacza muzyka jidisz, gdyż dogłębnie poznała kontekst wykonywanych przez siebie pieśni(...). Jej interpretacje są przemyślane w każdym calu. Adrienne jest też wspaniałą nauczycielką, pełną miłości dla swych uczniów. To nieprawdopodobne, jak ona mocno czuje pieśń żydowską”. Pieśniarka znana była niemalże w całych Stanach Zjednoczonych, brała też udział w Festiwalach Kultury Jidisz w Amsterdamie i Monachium. Miała w swym repertuarze żydowskie kołysanki oraz pieśni dziecięce okresu Holokaustu.
Adrienne Cooper mówiła o sobie: „Śpiewam pieśni, które kobiety żydowskie śpiewają od dwustu lat. Snuję nić mojej własnej kultury. To są moje pieśni, śpiewane przez moje matki – dosłownie i w przenośni”.
Źródło: forwerts, jewishfestival, cwiszn